Νέα & Δημοσιεύσεις

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Ήταν ίσως το πρώτο σπουδαίο δώρο σου, ήταν η διασκέδασή σου και το βασικό μεταφορικό σου μέσο όταν ήσουν παιδί. Ήθελες μετά bmx ή mountain ή αγωνιστικό…

Μετά μεγάλωσες, ίσως να το άφησες και να το κοιτάς πού και πού ως σύμβολο της πρώτης νιότης. Ίσως και όχι, μιας και όλο και πιο πολύ πια ξανασυνδεόμαστε με το ποδήλατο σαν διασκέδαση, σαν εκγύμναση, σαν παρεΐστικο χόμπυ.

Η μετακίνηση πλέον και με πιο άνετα, πιο ελαφριά ακόμα και «υβριδικά» ποδήλατα είναι η πρόκληση της εποχής μας ειδικά στον αστικό χώρο.

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου σήμερα και με τη σκέψη ότι σε δύο μέρες είναι Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), αυτόματα αναλογιζόμαστε πόσο σημαντικό είναι να περάσουμε στην επόμενη εποχή της φροντίδας του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας το όλο και περισσότερο για τις μετακινήσεις μας.

Το γεγονός ότι η κυρίαρχη κατάσταση στα μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα δεν είναι φιλική στον ποδηλάτη ίσως πρέπει να μας κάνει πιο αποφασισμένους, κοιτώντας την υγεία, την οικονομία και τη διάρκεια του περιβάλλοντος, να διεκδικήσουμε τον χώρο, την ασφάλεια, τη διαμόρφωση, την αειφορία.

Είναι στο χέρι όλων μας ή καλύτερα στο πετάλι όλων μας

Παναγιώτης Χριστόφας